Boekrecensies Minervaria

Over mens en maatschappij

Wit over zwart

leave a comment »

NEDERVEEN PIETERSE, J., Wit over zwart. Beelden over Afrika en zwarten in de Westerse populaire cultuur. A’dam, Koninklijk Instituut voor de Tropen, 1990, 257 pp. – ISBN 90 6832 222 2

Wit over zwart verscheen naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in Amsterdam. Het boek duidt het hele spectrum van machtsverhoudingen aan waarin het Westen de overhand had, of nog heeft – de transatlantische slavenhandel, meester-slaafverhoudingen op de plantages in Amerika en West-Indië, kolonialisme, neokolonialisme, meerderheid-minderheid verhoudingen in het Westen. In al die situaties zijn door Europeanen beelden van Afrika en van zwarten geconstrueerd.

Het is een studie over westerse mentaliteit. Stereotypen van zwarten in de Westerse cultuur worden in hierbij een historische context geplaatst. De gevolgde benadering is de vergelijkende historische analyse.

Centraal staat de beeldvorming over mensen uit andere culturen. Het toeschrijven van eigenschappen aan anderen vervult meerdere functies voor de etiketterende groep. Deze functies blijven dezelfde in verschillende tijden en beschavingen. Beeldvorming over anderen zegt minder over de ‘andere’, dan wel over diegene die de beelden vormt. Beelden van ‘anderen’ circuleren niet om hun waarheidsgehalte, ze circuleren omdat ze de belangen van beeldproducenten en –consumenten weerspiegelen. Beeldvorming vormt ook een onderdeel van de macht. Een van de belangrijkste aspecten van beeldvorming is dat ze deel uitmaakt van de productie en reproductie van sociale ongelijkheid. Veel uit geleerd!

© Minervaria

Advertenties

Written by minervaria

31 oktober 2002 bij 21:25

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: