Boekrecensies Minervaria

Over mens en maatschappij

Uw capabele kind

leave a comment »

JUUL, J., Uw capabele kind. De plaats van het kind in het gezin. Rotterdam, Ad. Donker, 1997, 189 pp. – ISBN: 90 6100 440 3

De titel van dit boek is misleidend: het gaat niet over de plaats van het kind in de kinderrrij. Het is wel een zeer degelijk boek over opvoeding.

De boodschap is eenvoudig: kinderen zijn uniek en moeten behandeld worden met hetzelfde respect en dezelfde tact waarmee we met volwassenen omgaan. De auteur legt uit waarom die boodschap niet vanzelfsprekend is. Ouders gaan er bij de opvoeding vaak van uit dat kinderen alleen hun eigen belang zien, en dat ze moeten aangezet worden tot meewerken. Het uitgangspunt van de auteur is: kinderen zijn van nature sociaalvoelend en willen maar al te graag meewerken. Ze moeten niet beteugeld worden, maar serieus genomen worden. Dit kan maar als ook de opvoeder zichzelf serieus neemt en bv. duidelijk eigen grenzen aangeeft. Alleen op die manier kan men in de opvoeding de integriteit van ouders en kinderen veilig stellen, de ontwikkeling van de eigenwaarde van het kind steunen en ervoor zorgen dat ze een degelijk gevoel voor sociale en persoonlijke verantwoordelijkheid ontwikkelen.

Een aanrader, zowel voor ouders als professionele opvoeders!

© Minervaria

Advertenties

Written by minervaria

10 november 2001 bij 18:59

Geplaatst in Pedagogie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: