Boekrecensies Minervaria

Over mens en maatschappij

Is lijden mensonwaardig?

leave a comment »

DESMET, M., Tielt, Lannoo, 2000.

Marc Desmet is arts en medisch verantwoordelijke voor de dienst palliatieve zorgen in een ziekenhuis in Hasselt. Hij is tevens Jezuiet. Vandaar dat hij in zijn boekje vaak verwijst naar het geloof.

De auteur vertrekt van de vaststelling dat in onze maatschappij aftakeling en lijden vaak als mensonwaardig worden beschouwd. Hij maakt een analyse van onze cultuur, waarin lijden geen plaats meer heeft en zo vlug mogelijk wordt weggewerkt. De auteur reflecteert kritisch op een aantal tendensen in onze maatschappij, die steeds meer aandacht besteedt aan vrijheid en zelfbeschikking, maar het daardoor niet gemakkelijker maakt om met het probleem van het lijden om te gaan. Hij presenteert vervolgens een aantal ‘verbindingswegen’ tussen het lijden, dat er steeds zal zijn, en menswaardigheid. Hij verwijst hier vaak naar het evangelie.

Maar ook voor wie zich hier niet in vindt, is de inhoud van dit boekje de moeite van het lezen waard. Het biedt de mogelijkheid om zich te bezinnen op wat wij in deze maatschappij vaak vanzelfsprekend zijn gaan vinden, maar het veel minder wordt wanneer we met lijden geconfronteerd worden bij de anderen en bij onszelf.

© Minervaria

Aansluitend:

Advertenties

Written by minervaria

1 maart 2001 bij 22:25

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: